Flat Track

Hur man bygger om sin cross/enduro till en flat track cykel
Här beskriver vi hur man kan bygga om sin cross eller endurocykel till en flat track baserat på våra egna byggen

Hjul: 

Bak byter man lättas ut original fälgbanan mot en 2,5” bred fälgbana, vissa kör med ännu bredare, upp mot 3,0”. Vi rekommenderar 2,5” vilket har fungerat bra för oss. Kontakta din lokala handlare eller någon som är specialist på hjul och fälgbanor. Det har visat sig att en 2,15” fälg bak fungerar bra det också, man kan använda original fälgen så sparar man några kronor. Fram kan man göra på samma sätt men här krävs även nya ekrar och nipplar då man går från 21” till 19”. Då man inte behöver frambroms kan man även byta hela hjulet (nav och fälgbana) mot ett färdigt 19” hjul, bara att ordna med distanser till hjulaxeln så framhjulet hamnar i mitten. Vi rekommenderar även här en 2,5” fälgbana men en 2,15” fungerar lika bra. Man kan även använda original fäljbanan från bakhjulet, 2,15” bred, lite smalare men fungerande. Nu har många använt speedway bakhjul fram på cyklarna, man får ett begagnat speedway bakhjul för runt 500 kr. Lägg en köpes annons på Facebook, köp och sälj Speedway. Ett företag i Sverige som kan hjälpa till är: wheelsandparts.se Några andra utanför Sverige är vmx-racing.com samt info@fourstrokeworld.com 

Däck: 

1 Flat track däck finns i olika fabrikat och gummiblandningar, bygger man en ny cykel rekommenderar vi att man satsar på medium gummiblandningar både fram och bak. Din lokala däck handlare kan förmodligen få hem däck (Maxxis, Golden Tyres, Dunlop, Mitas). 140 breda bak och 130 fram. Ett alternativ för att testa flat track är att lägga på ett flat track däck bak på sitt 19” original hjul (2.15 fälgbanan)), plocka bort frambromsen, möjligtvis även öka kompressionen på bakdämparen några klick. Det fungerar utmärkt och om man sedan bygger om så har man redan bakdäcket klart. För att göra detta rekommenderas Mitas som är prisvärt.

 Fjädring:

Cyklarna sänks för enklare hantering på banan samt att det breda framdäcket ska få plats. Fram sänker man runt 6” och bak runt 4”, givetvis får man känna sig fram vad som känns bäst. Cykeln ska ”stå lite på näsan”, då fungerar den utmärkt att sladda med. Bak byggs dämparen om liknande motardfjädring i hårdhet. En distans monteras inne i dämparen för sänkning. Längst ner i detta dokument hittar du ritningar på några olika distanser som monterats i CRF 450 -08, CRF 450 -16, Yamaha YZ 250 -08. På vissa cyklar (Honda CRF bland annat) kan man även borra om nedre fästörat för att få till en sänkning, vi har sett att det är ett vanligt sätt i exempelvis England, längst ner i dokumentet har ni några bilder på detta. Detta förändrar fjädringens egenskaper något men det fungerar. Fram är lite mer komplicerad att sänka, beroende på gaffeltyp så finns olika lösningar på hur sänkningen går till. Längst ner i detta dokument beskriver vi hur man bygger om en gaffel till en CRF 450 -08. Vi rekommenderar att man vänder sig till en specialist på fjädringar till motorcyklar för att få detta fixat. Många använder även framgafflar från gatcyklar, typ Yamaha R6. R6 gaffeln är populär, sitter på mängder av byggen i USA och nere i Europa. Dom är i ”rätt” längd och behöver inte kortas, dock krävs lite distanser om man använder original gaffelkronor, och kan kräva lite distanser och fräsning om man använder gaffelkronorna tillhörande gaffeln. 

Fotpinnar: 

Man kan sänka ner höger fotpinne någon centimeter, dock inte under ramrören, bilder på detta längst ner i dokumentet (överkurs). Vänster fotpinne bör man ”klä” med någon typ av gummi för att inte släpskon ska kana av så lätt. 

Dödmansgrepp/kortslutare: 

Ska monteras, finns att köpa hos välsorterade mc handlare eller båthandlare, notera att det finns brytande och slutande, välj rätt till din mc. 

Bromspedalen:

Sänker man ner så man lättare kommer åt när man sitter och tar upp cykeln på sladd, annars riskerar man att behöva lyfta på foten för att nå bromspedalen. 

Mer information:

http://www.cycleworld.com/2011/03/11/what-i-did-last-summer-racing

http://www.flattrackcanada.com/i-want-to-ride-what-should-i-know

http://www.motorcyclistonline.com/450s-four-ways 2 

http://motocrossactionmag.com/news/we-ride-jack-phinns-honda-crf450-dirt-tracker 

http://semdtra.websitetoolbox.com/post/how-to-get-started-in-flattrack-motorcycle-racing-6456395 

http://www.motorcycle-usa.com/2011/05/article/2011-kawasaki-kx450f-flat-track-project-1

Framgaffel CRF 450 -08: 

Själva sänkningsdistansen är gjord av plast för att inte repa kolvstången. De monteras på kolvstången inuti cartridgen. (se bild, de vita rörbitarna är sänkdistansen). 

Fjädersätena MÅSTE flyttas för att få en rimlig förspänning på fjädern. Fjädersätet flyttas antingen med hjälp av en rördistans (se markering i bild) eller genom att bearbeta ett nytt låsringsspår i cartridgen. Att kapa fjädern blir inte bra, dels ändras fjäderkonstanten (färre antal aktiva varv) och dels försvinner det sista varvet som är nedlagt och planslipat vilket ger en dålig anliggning mot fjädersätet. Att lägga ner och planslipa sista fjädervarvet själv innebär mer jobb än att flytta fjädersätet.

© 2025. Alla rättigheter förbehållna Flat track sweden.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.